講起布吉,通常淨係諗起陽光與海灘,但除左玩水,布吉仲有唔少刺激好玩的戶外活動!今次就參加左一日團,一次過挑戰兩項在山中森林玩的活動,高空鋼索zip line同越野四驅車。出發啦四驅兄弟!

行程包酒店接送,由市中心酒店出發,大約45分鐘車程去到。Zip line同四驅車都係呢度玩。首先教練會幫你穿上玩zip line的安全裝備,之後就坐車上山,我揀左玩18個平台的zip line,最少係12,最多係32。

 

上到森林就可以開始玩啦,開頭會由比矮的樹開始玩,個d鋼索都短d,等大家試下個感覺先。兩個教練會一前一後照顧大家,通常一個飛左去目的地先,叫做示範,同埋之後可以接住你。另一個就留守最後,幫你扣好安全帶,等所有人都成功飛到另一邊之後佢就飛過黎。第一下飛出去都有d驚,但踏出第一步之後就好爽,勁好玩呀!可以放膽兩隻手都舉起,好似在森林裡飛!

之後會越上越高,d鋼索都會越黎越長,增加刺激之餘,仲可以有多d時間睇下周圍的風景,樹,全部都係樹!覺得自己好似泰山,飛越森林好好玩。





除左鋼索,中間仲有唔同設計的空中平台,例如有高空木板梯,要自己一步步行去對面,又會行繩網,同踩滑板等等,唔只得飛黎飛去咁單調。呢d都計埋落18個平台當中的,所以真正玩飛索係大約7條。最後個下係由大約2-3米高的高台落去地下,呢下好刺激,有離心力!因為我地得兩個人,所以都幾快玩完,玩左大約30分鐘。我覺得唔夠呀,因為飛索太好玩,好想再飛高d飛耐d,建議大家參加32個平台的!!!我下次再玩都會報多d呀。

 

玩完飛索就會車返你落去頭先個集合處,有免費水果同冰水,好貼心,因為都真係玩到身水身汗。
之後就又要威又要戴頭盔,再搭返車上山上玩四驅車。教練教左基本操作之後就會俾你試下車先,唔需要車牌。相信大部份人都冇揸四驅車的經驗,其實就好易操作,因為只有俾油,扭軑同剎車。但難度在於山路非常崎嶇,好多凹凸坑,係非常容易落坑上唔返黎。我試車個陣就落左幾次坑,所以就要教練跟車,即係佢會坐你隔離一齊出發,但主要都係自己揸,佢間中出手幫一幫你。如果你非常勁,教練就唔會跟你,佢會自己揸一架,你又自己揸一架沿路跟住佢就ok。可能好多人會覺得梗係自己揸先好玩架啦,但我個人建議有教練跟,因為中間好多凹凸落斜山路,隔離係山坡……我就唔係太敢自己衝落去喇。反正大部份時間教練都唔會出手,俾你自己揸,我覺得都滿足到揸車癮啦。

 


第一次揸四驅車,行森林裡個d崎嶇山路真係好正,好顛簸,仲成日遇到泥水氹,水花四濺,小心你對鞋同長褲,哈哈。

四驅車行程其中一個重點係去睇大佛,白色的巨型佛像聳立在山上,個景色超級驚艷,望住布吉市,連埋個海景,好靚好靚。布吉真係好靚。信徒可以入寺廟參拜,留意衣著,不能穿太暴露的。

 

另外仲有一個高山位都可以睇海景,教練會叫你落車影相,都好靚!個種感覺係成就了登上懸崖峭壁的女子~~~

 

成個四驅車行程大約兩個鐘,我覺得岩岩好,玩完會幾攰下,但好值得玩,又可以睇到勁靚景色!玩完又會有專車送你返酒店。非常推介呢個一日團,詳情:http://bit.ly/2nldFT2

 

LaLa
LaLa作者
LaLa,年齡永遠停留在20歲那年,第1次踏上飛機降落異地後,從此沈迷於旅行這玩意上。 以永遠的少女自居,相信愛旅行的人會青春不老