近年韓國一直係熱門賞櫻大國

未去過韓國賞櫻嘅你,唔洗google嘅!

就等travelwebsite.com 帶你去睇下更多韓國賞櫻勝地啦!

1.韓國鎮海軍港節

每年四月初,慶尚南道昌原市鎮海會出現一片粉紅櫻花海。

講到鎮海,呢度係韓國重要嘅軍港所在地,日本統治時期曾經喺度種下多棵櫻花樹,每年櫻花綻放嘅日子,都吸引咗唔少遊客慕名而來,成為韓國著名賞櫻之地。

有咁靚嘅美景,充滿仙氣嘅女神們又點可以錯過呢?

韓國鎮海軍港節賞櫻詳情

2.汝矣島

汝矣島,一直係非常多人鐘意嘅賞櫻花景點。

一路上落住櫻花雨,夠晒浪漫,最啱拍住拖嘅你!

夜晚仲可以汝矣島賞夜櫻,一面望住漢江嘅夜景,一面睇住迷人嘅夜櫻,真係不得了!

汝矣島賞櫻詳情

3.陶唐山櫻花節

位於富川市遠美區嘅陶唐山,每逢春天,都有大量櫻花盛開。

仲有一條長達1.8km嘅櫻花道,韓國人每年都會一家大細去賞櫻。

櫻花開花時期,富川市都會舉辦陶唐山櫻花節,亦係富川嘅代表花卉慶典之一。

陶唐山櫻花節詳情

4.元延章芝櫻祭

元延章芝櫻祭位於全羅道北,馬其耳山附近,粉紅色嘅芝櫻佈滿翠綠嘅青青草地。

再配合可愛嘅馬耳山山巒景色,無論咩角度影都一樣咁靚,去到記得清清手機同相機啲位,陣間影到無晒memory 就煩啦!

元延章芝櫻祭詳情

 5.江陵鏡浦臺櫻花節

江陵鏡浦臺有一條欣賞長達4.3km嘅櫻花大道,一棵又一棵櫻花樹好似永無盡頭咁伸延下去,靚到絕呀!

仲要望鏡浦湖咁靚嘅景色,你話邊到搵啊!

江陵鏡浦臺櫻花節詳情

6.河東十里櫻花大道

沿著蟾津江嘅十里櫻花大道種左幾萬棵櫻花。

每年三月底至四月初嘅櫻花季,成個淨係由頭行到落尾都有排你睇,加上蟾津江嘅景色,堪稱韓國最靚嘅櫻花公路!

河東十里櫻花大道詳情

仲望?心動不如行動,上黎travelwebsite.com 睇下啦!