去完悉尼之後,梗係唔少得去斴近嘅另一大城市–墨爾本啦!!
嚟到墨爾本呢個由2002年到依家被稱為世界最佳居住城市的三甲城市,梗係要感受下佢咁高評價嘅原因啦!

坐航空Jetstar由悉尼到墨爾本只係需要一個半小時,相比悉尼既大城市生活,對於墨爾本濃厚既文化藝術色彩,小編會覺得佢更值得去體驗同遊歷架!

呢一日,小編將會帶大家去距離墨爾本一個鐘車程既摩寧頓半島!

唔係講笑,如果你同小編一樣中意親親大自然、品下酒又嘆下世界既話,千其唔好錯過呢個地方!

D人話去澳洲working holiday就係去摘D新鮮水果,嚟到摩寧頓半島其中一個要做既,就係可以體驗農場摘下水果啦!
今次小編就去左當地出名既紅山(Red Hill)摘車厘子!!

大門口前影一影

今日好好天!!!

很想吃吧~~

如果想試下摘完水果即刻有得食嘅感覺,推薦大家同屋企人/朋友仔嚟採果啦haha
ps.溫馨提示,紅山摘車厘子都有時間限制架!就係澳洲每年既春天至夏天(即係11月中至1月中)

摘完水果去邊好??緊係搵間酒窖去品酒啦!!

摩寧頓半島有超過50間酒窖,今次小編帶大家去一個係正Redhill附近既絕世好地方,就係Foxey hangouts啦! 嚟到呢度可以同釀酒人Michael Lee一齊整杯混合汽泡酒即場飲埋,整完仲可以額外比錢帶成枝自己整既汽泡酒返酒店飲tim架!


 

之後就係去摩寧頓半島既重頭戲之一,就係去Dromana beach睇彩色小屋啦!


最好緊係坐喺呢個南半球其中一個對住Port Phillip Bay嘅海灘睇日落啦,都幾浪漫架!!

最後,中意行山既朋友,就不能錯過摩寧頓半島既國家公園啦

沿著一公里長的Fort Nepean Walk可以高處飽覽Port Phillip Bay既美景,攀登300米高既花崗岩山亞瑟王寶座,細味海灣、摩寧頓貝拉里尼半島同墨爾本天際線既壯麗景色