倘若你係第一次去越南旅遊,越南中部既三個地區(峴港、順化同會安)你就一定要去!!!

1. 峴港 – 巴拿山
巴拿山的圖片搜尋結果
巴拿山的圖片搜尋結果
你無睇錯,呢度係越南,唔講係咪仲以為自己身處係歐洲某個小鎮呢!
峴港既巴拿山,人稱越南空中花園,呢度就記錄左越南係19世紀成為法國殖民地既點滴,裡面D歐式庭園、百年酒莊都好令人懷疑自己係唔係身處越南haha。除此之外,仲有一定唔可以錯過坐呢個號稱「世上最長單線登山纜車」啦!!小編上次去就坐過啦!!咁啱朝早落完少少雨,坐呢個纜車上山時被周圍既霧籠罩住,好似入左仙境咁!haha好靚架! 車程大約30分鐘,咁先進又靚嘅地方一定會顛覆你對越南的印象。

 

峴港 – 美溪海灘
美溪海灘的圖片搜尋結果
美溪海灘的圖片搜尋結果
成日都去眾所周知既沙巴、布吉及巴里島都厭啦!唔係講笑,越南都有個好正既海灘, 仲被稱為係人生必去的六大沙灘之一,所以話嚟到呢到,唔係唔好好享受下陽光與海灘嘛!!
與其身處於人山人海既沙灘,倒不如去峴港既美溪海灘峴港的美溪海灘,坐係D幼細嘅沙上聽由南海傳來既浪濤聲,或者靜靜咁觀賞海平面上嘅日落,加上沙灘上人流唔算多,真係啱晒情侶去嘆世界!
2.順化 – 順化皇城
順化皇城的圖片搜尋結果
順化皇城被稱為「小紫禁城」,乃越南阮朝留下,人類優秀的古代建築作品。1993年被聯合國教科文組織列為世界文化遺產。遊覽順化皇朝能認識百年古跡,探索未知的越南末代皇朝歷史,而皇城亦呈現著越南古代建築藝術。此外,你亦能選擇搭乘人力三輪車,沿著城牆繞行一圈,細細玩味這特殊古都,深信這將會是一趟絕不後悔的旅程。

 

3. 會安 – 美山聖地
my son vietnam的圖片搜尋結果

my son vietnam的圖片搜尋結果

人地話呢到係迷尼版嘅吳哥窟,真心不能同意更多。呢到擁有幾千年歷史既印度式古廟群遺址,亦都係成個東南亞最早建成既印度式古廟建築群。由於越南中南部之前係由印度教占婆王國統治,所以美山聖地就係遠古年代前佢地嘅統治中心,而之所以可以見到咁多人力物力建造既神廟。

題外話,呢度真係每座建築物都係由石磚堆砌成架,完全無用到鋼筋,可見以前古代嘅建築物係幾咁宏偉!

會安- 會安古鎮
hoian vietnam的圖片搜尋結果

嚟到三個地方既最後一站啦- 梗係要去會安古鎮啦。呢個被列入為世界文化遺產,成座古城都好似係一個帶你時光倒流既博物館咁,呢度從前係一個好繁華既東南亞經貿城市,好多商人同買賣都係到發生。而今時今日,同樣都有好多來自世界各地既遊客過嚟觀摩一下呢個受歷史洗禮既小鎮。
hoian vietnam的圖片搜尋結果
hoian lantern的圖片搜尋結果

去到會安古鎮,一定要坐由當地人撐嘅木船,望住河旁邊古老建築物,絕對會覺得自己好似身處喺古時咁,別有一番浪漫感。而夜晚到處既燈籠都為呢個古鎮增添屬於佢獨有既色彩。